Breaking News

Roşia Montană – un jaf la resursele naturale ale României

SAMSUNG CSC

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută în urmă cu puţin timp la sediul Fundaţiei Mişcarea Populară, prof. dr. Gelu Bourceanu a prezentat un raport tehnic privind exploatarea minieră de la Roşia Montană.

Principala temă abordată în cadrul prezentării sale sublinia faptul că proiectul de la Roşia Montană prevede o cantitate imensă de minereu ce va fi exploatată într-o perioadă scurtă de timp, respectiv 16 ani. Bourceanu a făcut o paralelă cu perioada anilor ’70, când în România se practica mineritul în subteran, extrgându-se circa 0,5 milioane de tone de minereu pe an, în timp ce exploatarea minieră de la Roşia Montană prevede 18,75 milioane de tone de minereu anual, în exploatare în carieră.

Gelu Bourceanu a caracterizat modalitatea de exploatare de la Roşia Montană drept un jaf la adresa resurselor naturale a ţării. „Procesarea unei cantităţi atât de mare de minereu într-un interval atât de scurt reprezintă, din punctul nostru de vedere, un jaf. Ne duce cu gândul la jaf. Jefuim acum totul că mai târziu nu se ştie, nu?!“, a declarat Bourceanu.

Cosmin DAN

4 comments

  1. Va rog sa-i comunicati dl profesor ca aurul si argintul nu se mai gasesc decat diseminat la Rosia Montana si de aceea trebuie procesata o cantitate mai mare de minereu. Adica un gram si un pic de aur per tona de roca care trebuie macinata si procesata!
    Oricum, Romania ar deveni principalul producator de aur al Europei si asta inseamna foarte mult pentru economia si stabilitatea tarii!

  2. Ce jaf? luam peste jumatate din profiturile acestui proiect la bugetul de stat, fara sa scoatem niciun leu de la buget, castigam mai mult decat investitorii pe cheltuiala lor. cum e asta jaf?

  3. Dl Gelu Bourceanu poate ar vrea sa ne intaoarcem mai mult in timp si sa extragem aurul cu dalta si ciocanul. Multa lume nu intelege ca nu se mai poate exploata in subteran deoarece nu mia sunt filoane bogate. Din aceasta cauza a inceput exploatarea in cariera inca de pe vremea comunistilor. Si na nu putem face minerit cum sa facut pana in 2006 cand se cheltuia 3 lei ca sa castigi 1 leu.

  4. Culmea mai cum ii apuca pe toti Bour-cenii sa lanseze tot felul de carti, studii candidaturi toate avand ca rampa de lansare subiectul Rosia Montana. Si culmea ca toti respecta trendul ca na, e la moda sa fii impotrivist. Nu conteaza ca nici nu au pus piciorul la Rosia Montana sau ca poate e prima data cand isi incrunta fruntea in speranta ca vor screme ceva inedit ca original nu se pune problema dar vor sa urce si ei in trenul care mai mult sau mai putin le va aduce putina expunere.
    Ce daca in Rosia somajul e la 80%, ce daca apele acide incarcate cu metale grele imbiba in fiecare zi panza freatica, ce daca oamenii de acolo vor minerit.
    Bourii ecologisti au reusit sa apara intr-un articol, au scris ceva despre un subiect fierbinte, deci si-au atins scopul si si-au indeplinit obiectivele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.