Breaking News

FORUMUL JURNALISTIC AL REVISTELOR DE CULTURĂ

adi cristi decupat alb2În afara spectacolului mediatic de care avem astăzi parte (spectacol construit aproape în totalitate din expresia vulgară a ceea ce încercăm să numim arta comunicării) există stratul fundamental al culturii naționale, strat activat și menținut în viață de revistele de cultură ale țării.

Dacă libertatea de exprimare, garantată tuturor cetățenilor țării de Art.30 al Constituției României, a fost asumată de presa cotidiană, prin punerea la dispoziția acestui deziderat a mijloacelor de informare în masă, identitatea națională a aceluiași popor riscă să fie dezmembrată atâta timp cât ea este definită de partea vie a culturii naționale, identificabilă în paginile revistelor de cultură.

Poporul român a prins și perioade în care a fost izolat, i s-a ascuns sau îngrădit dreptul la informație, dreptul la opinie, în care nu a beneficiat de acea libertate de exprimare „a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public”. Nici măcar în anii cei mai grei de dictatură, cultura națională nu a fost vitregită de suportul ei fundamental, revista de cultură.

Acad. Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, la Colocviul Naţional al Revistelor de Cultură, organizat de Revista „Arca”, a precizat că „fără publicaţiile literare, Cultura ar deveni un sac fără fund, fără control, reţeaua literară ar fi lipsită de criterii de valoare. Altfel spus, spiritul critic de selecţie e vital pentru existenţa unei Culturi. Iar acest spirit este întreţinut, prin excelenţă, de revista de cultură. Pe televiziune nu se poate conta, pe radio nici atât. În prezent, literatura nu este subvenţionată, fiind ajutată doar de primării şi consilii judeţene. În Franţa, de pildă, se alocă aproximativ trei miliarde de euro pe an pentru cultură, pe când în România doar 130 de milioane de euro. În sfârşit, e nevoie de soluţii de subvenţionare. Trebuie, de aceea, să se lucreze la o lege de subvenţionare a Culturii scrise, inclusiv a revistelor literare”.

Începând de mâine, la Iași, în cadrul Congresului Internațional „Pregătim viitorul, promovând excelența”, va avea loc loc Forumul jurnalistic la care au fost invitați conducătorii principalelor reviste de cultură din țară, din Republica Moldova și din Cernăuți – Ucraina. De asemenea, vor conferenția la acest Forum, intitulat generic „Importanța revistelor de cultură în reconsolidarea identității naționale”, academicianul Eugen Simion și președintele-director general al TVR, Stelian Tănase.

ADI CRISTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.