Breaking News

Pregătim viitorul, promovând excelenţa

Smighian Cornel pentru Editorial 2Într-o discreţie academică firească, fără stridenţele proprii evenimentelor mondene, astăzi încep, ca la orice început de primăvară, lucrările Congresului internaţional „Pregătim viitorul, promovând excelenţa”, eveniment ştiinţific de tradiţie al Universităţii „Apollonia”. Ca de fiecare dată, câteva sute de oaspeţi, din lumea academică, ştiinţifică, medicală, culturală, artistică, din ţară şi din afara acesteia, vor (re)descoperi Iaşul, cu tot ceea ce are acesta mai inteligent, mai frumos, mai cult şi mai înţelept.

Am mai spus şi în alte prilejuri, acest congres internaţional are vocaţia diplomatică a unui veritabil ambasador al Iaşului, este tipul de eveniment de promovare care, în sine, consacră condiţia de capitală culturală –şi nu numai- europeană a oraşului.

Sigur că efortul de organizare şi toate costurile aferente, (nu puţine, în condiţiile în care evenimentul îşi menţine standardul academic şi ţinuta de dimensiune europeană) sunt asumate exclusiv de Universitatea „Apollonia”, o instituţie de învăţământ particulară, mică dar ambiţioasă, care are conştiinţa apartenenţei comunitare. La fel de sigur, beneficiile de imagine sunt partajate, oaspeţii vor fi impresionaţi de oraş, de ieşeni, de valoarea intelectuală a universitarilor din Iaşi şi din ţară, de dimensiunea şi intensitatea vieţii culturale care conferă urbei vocaţia europeană. Evident, va funcţiona ca de obicei un transfer de imagine, neacoperit însă prin nici un fel de parteneriat public – privat, deşi poate că firesc ar fi fost un plus de interes probat de administraţia şi autoritatea locală, nefiind chiar puţin lucru performanţa de a aduna la Iaşi elite, suma unor personalităţi din lumea medicală, din cultura şi spiritualitatea românească, nu doar din ţară ci şi din afara acesteia. Congresul, departe de a fi centrat referenţial, doar asupra noutăţilor specifice din lumea Medicinei Dentare, abordează prin celelalte secţiuni, domenii mult mai extinse şi complexe, (aparent neconexabile cu tipologia subiectelor de sănătate), ceea ce denotă semnificaţii mult mai profunde. Faptul că Forumul jurnalistic îşi propune să estimeze în ce măsură revistele de cultură îşi mai pot asuma efortul de reconsolidare a identităţii naţionale, într-o lume a alterităţii subsecvente, în care unitatea prin diversitate este fluidizată prin globalizare, este un demers care cu certitudine interesează intelectualitatea rasată şi distinctă din lumea medicală, academică şi universitară. Faptul că evenimentul ştiinţific va fi completat artistic de vernisarea unor expoziţii plastice, sau că în cadrul aceluiaşi Congres va avea loc festivitatea aniversară de omagiere a savantului Solomon Marcus, care descoperă la 90 de primăveri cât de greu este să fii OM, sunt tot atâtea motive pentru a conferi manifestării un caracter plurivalent, de dimensiune internaţională.

Iar faptul că acest al XXV-a Congres internaţional, îşi propune acelaşi imperativ generos, „Pregătim viitorul, promovând excelenţa”, trebuie înţeles ca probă a unui altruism al inteligenţei responsabile, prin care ne respectăm cuvios trecutul şi ne asumăm demn şi deferent prezentul, pentru a transmite celor ce vin, un viitor mai curat, mai sănătos şi mai înţelept…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.