Breaking News

Gala „Ia’şi Descoperă“ 2015

coperta-a5_05981100

Marţi, 24 martie 2015, Sala Mare a Primăriei municipiului Iaşi a găzduit o conferinţa de presă prilejuită de lansarea proiectului Gala de filme documentare „Ia’şi Descoperă” – Capitală Europeană a Culturii, ediţia 2015.

Prima ediţie a proiectului multianual se desfăşoară între 22 martie şi 2 aprilie 2015, fiind iniţiată de TVR Iaşi şi realizată în cooperare cu Fundaţia Iaşi-Capitală Culturală Europeană, Primăria Municipiului Iaşi şi Opera Naţională Română Iaşi.

Timp de 10 zile, echipe de realizatori de film documentar din Europa vor veni la Iași pentru a descoperi orașul și pentru a-i surprinde spiritul de Capitală Europeană a Culturii, în producții video, pe care să le prezinte publicului ieșean în cadrul unui eveniment de gală.

La conferinţa de presă au fost prezenţi organizatorii evenimentului, alături de membrii celor şase echipe de producători documentarişti din Grecia, Portugalia, Spania, Slovenia, Republica Moldova şi România, dintre care cinci provin din foste oraşe capitale cultural europene.

„Timp de 7 zile, echipe de realizatori de film documentar vor încerca să descopere Iaşul, să-i cunoască valorile culturale, să afle care-i sunt valenţele de capitală europeană a culturii şi să realizeze un film aşa cum se vede oraşul prin ochii lor. Participanţii vin la Iaşi cu experienţa fostelor capitale culturale europene pe care le reprezintă şi cu filmele acestor oraşe cu care Iaşul doreşte să împărtăşească experienţă“, a apreciat Carmen Olaru, director TVR Iaşi.

Filmele vor fi prezentate în cadrul unui eveniment inedit: o gală programată pe 1 aprilie, în Sala Teatrului Naţional din Iaşi. „Spectacolul de Gală se va bucura de un recital inedit susţinut de Nicu Alifantis &Fragile Band şi de alte momente artistice prezentate de artişti de la Opera Naţională Română din Iaşi, de actori ai Teatrului «Radu Stanca» din Sibiu, de grupul Trigon din Chişinău, de Ansamblul Dionysos, de Bogdan Baltă şi Ovidiu Enea“, au anunţat oorganizatorii.

Publicul amator de filme documentare va putea lua parte la avanpremiera Galei, programată pentru 31 martie, în Sala Studio TVR Iaşi, unde vor fi difuzate şi filmele fostelor capitalele culturale europene aduse de echipele participante, dar va avea loc şi un concert de jazz susţinut de Trigon Band.

 

(Alin Mureşanu, student an III, Jurnalism, Universitatea „Apollonia” din Iaşi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.