Breaking News

O şansă la viaţă pentru prematuri

Încă nu se cunoaşte motivul pentru care unii copii sunt născuţi înainte de termen, dar cert este faptul că numărul lor este într-o continuă creştere. Doar la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi sunt trataţi 1.200 de astfel de copii în fiecare an. Marea majoritate duc o luptă grea cu viaţa încă de la primele clipe de existenţă însă cei mai mulţi dintre ei o şi câştigă.

Mimi Cantemir nu poate uita clipa în care doctorii de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi au anunţat-o că cei doi copii ai săi vor veni pe lume înainte de termen. La scurt timp după cezariană, mama i-a văzut pe Anastasia şi Vladimir. Cântăreau sub un kilogram şi ambii aveau din partea medicilor un prognostic rezervat. După două luni petrecute în incubator, cei doi au mers acasă în braţele părinţilor.

„Ea a scăzut, avea 890 de grame iar el a scăzut în 940 de grame. Aveau mărimea unei sticle de jumătate de litru, cu căpuşorul cât o minge de tenis. Nu ştiu cum s-au dezvoltat, dar s-au dezvoltat.“ – Mimi Cantemir.

Vladimir este toboşar într-o formaţie de rock şi speră să ajungă celebru când va fi mare.

„Eu am o trupă şi îmi place să cânt la tobe.“ – Vladimir Cantemir.

Anastasia este elevă la Şcoala Generală „Bogdan Petriceicu Haşdeu” şi îi place foarte mult să meargă la cursuri şi să descopere lumea.

„Sunt în clasa a patra. La Şcoala «Bogdan Petriceicu Haşdeu». Îmi place geografia şi româna.“ – Anastasia Vladimir.

Şi tatăl vorbeşte cu emoţie despre cei doi copii de care este foarte mândru.

„Cel mai puternic exemplu este cel vizual. Deci, ceea ce faceţi este foarte important pentru că la fel făcea şi doamna profesor Stamatin în momentul în care aveam îndoieli şi nu puteam trece peste anumite momente, ni se aduceau copii în situaţia noastră şi făceau cât o sută de cuvinte.“ – Liviu Cantemir.

Uşor nu este nici pentru medicii care lucrează 24 din 24 de ore la Clinica de Neonatologie a maternităţii.

„Indicele de prematuritate în zona Moldovei este unul destul de mare, adică între 12,5-14.5%. Sigur că niciodată nu ştim care sunt cauzele prematurităţii. Foarte greu se identifică o cauză de prematuritate. Important este ca mămicile să conştientizeze că trebuie să se prezinte la medicul de familie şi ulterior la medicul obstetrician, pentru a fi evaluate dacă au sau nu o sarcină cu risc.“ – prof.univ.dr.Maria Stamatin, şef Clinică Neonatologie Maternitatea „Cuza Vodă” Iaşi.

În România, anual, se nasc prematur aproximativ 18.000 de copii. Mulţi dintre ei pierd lupta cu viaţa din cauza faptului că nu avem suficiente maternităţi dotate cu aparatura necesară. Data de 17 noiembrie este marcată ca fiind Ziua Mondială a Prematurilor. (Ruxandra Caşu)

Click pentru a urmări ştirea video

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.