Breaking News

Harababură medicală la Infecţioase

Situaţie fără precedent la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi. De mai bine de o săptămână, personalul medical trece printr-un adevărat calvar provocat de o familie de rromi ai căror copii sunt internaţi cu hepatită A. O parte din angajaţii spitalului spun că au fost agresaţi, atât verbal cât şi fizic, de nenumărate ori de către aparţinătorii minorilor când încercau să le administreze tratamentul.

De zile bune, personalul medical de la Pavilionul VII al Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi lucrează sub protecţia unor paznici. Totul a pornit de la un focar de infecţie în urma căruia 25 de minori din Ciurea au fost diagnosticaţi cu hepatita A. Fiind vorba de o boală contagioasă, copii au necesitat internare şi supraveghere medicală continuă, însă acest lucru a devenit din ce în ce mai greu de realizat. Micuţii nu vor să stea sub nicio formă fără părinţi, dar nu aceasta este problema, ci faptul că aparţinătorii înjură şi bruschează personalul medical.

„Am chemat paza, l-am chemat pe colegul meu să sune la poartă să cheme ajutoare să putem să-i liniştim. Mai era în salon un bărbat şi l-au oprit pe domnul acela. Nu m-au lovit, în schimb m-a împins şi m-a tras de haine. Nu am mai păţit.“ – Eugen Gogu, asistent medical Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi.

Singura soluţie pe care au găsit-o directorii spitalului a fost chemarea unor paznici care să fie 24 din 24 alături de medici şi asistente.

„Copiii din comunitatea rromă de la Zarea, Ciurea şi care au vârste cuprinse între 3 ani şi 12 ani cu aproximaţie. Ei sunt copii care sunt aduşi la spital datorită modificării probelor hepatice sau datorită unei simptomatologii evidente. Problema este că sunt însoţiţi de foarte mulţi aparţinători care nu sunt nici pacienţi, nici persoane cu care să se poată comunica din punct de vedere medical foarte corect. Aducând copii lăsaţi în spital şi neputând avea un control real şi un control epidemiologic al bolii, pentru că în perioada aceasta ei pot infecta oricare alt copil neimunizat, şi care nu a făcut boala până acum.“ – dr.Mihnea Hurmuzache, director medical Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi.

Singurul lucru pe care şi-l doresc medicii este vindecarea celor mici dar şi respectarea angajaţilor. (Ruxandra Caşu)

Click pentru a urmări ştirea video

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.