Breaking News

Preţuri mai mici pentru apartamentele noi

Pe piaţa imobiliară, anul 2016  a adus schimbări majore. Dacă preţul apartamentelor vechi a crescut, preţul apartamentelor noi a resimţit o scădere de peste cinci procente. Chiar dacă unii clienţi au rămas fideli zonelor rezidenţiale centrale sau semicentrale, o mare parte din ieşeni optează pentru zonele periferice care au început să se dezvolte masiv.  Cât trebuie să scoată ieşenii din buzunare pentru a-şi achiziţiona acum o locuinţă?

Pe piaţa imobiliară ieşeană, preţurile apartamentelor noi au scăzut puternic. Se   remarcă o cerere foarte mare pentru zonele periferice. Preţul apartamentelor diferă în funcţie de zonă, etaj, vecinătăţi, de dotările imobilului şi de numărul de camere.

Pentru  camerele de cămin, ieşenii trebuie să scoată din buzunare între 9.000 şi 15.000 de Euro. Pentru garsoniere, bugetul este între 15.000 şi 25.000 de Euro, iar pentru apartamentele cu o cameră, undeva între 25.000 şi 40.000 de Euro.  Pe partea de două camere, ieşenii trebuie să plătească între 30.000 şi 55.000 de Euro, iar pentru apartamentele cu trei sau patru camere, undeva peste 60.000 de Euro.

„Pe partea de apartamente vechi, preţul apartamentelor a crescut cu 5,6 procente, de la un preţ mediu de 827 Euro pe metrul pătrat, undeva la 873 de Euro pe metrul pătrat. În  schimb, o surpriză am avut pe partea de apartamente noi, ce numim noi ansambluri rezidenţiale, unde preţul apartamentelor a scăzut undeva cu 6,5%, aşadar, un preţ mediu de la 899, 900 de Euro pe metrul pătrat, la 840, 841 de Euro pe metrul pătrat.“ – Roberto Aniţoaie, agent imobiliar.

Există soluţii şi pentru ieşenii care nu îşi permit achiziţionarea unei locuinţe cu bani cash. Prin aprobarea „legii dării în plată”, în anul 2016  s-a discutat foarte mult de stoparea programului „Prima Casă” şi de creştere a avansului pentru creditele ipotecare. Cu toate acestea, ieşenii încă pot opta pentru un credit bancar sau pentru  programul „Prima Casă”.

„Pe următorii patru ani, începând cu 2017 până în 2021, programul «Prima Casă» continuă, caracteristicile rămân neschimbate, acelaşi avans de minim 5%. Sumele acordate de Bănci sunt de 55.000 de Euro echivalentul în lei pentru apartamentele vechi, pentru cele noi 66.500 de Euro, la fel, echivalentul în lei.  Condiţiile sunt aceleaşi, angajat să fii şi să îţi doreşti să îţi cumperi un imobil.“ – Roberto Aniţoaie, agent imobiliar.

Dacă o parte din ieşeni consideră că programul «Prima Casă» este  destul de accesibil şi la îndemână, o parte optează pentru un credit bancar.

Până la acest moment, Ministerul Finanţelor nu a făcut referiri la plafonul garanţiilor pentru 2017 pentru programul „Prima Casă“. (Adelina Asmarandi)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.