Breaking News

Scriitorul Mario Vargas Llosa împlinește 81 de ani

Mario Vargas Llosa, unul din cei mai importanți romancieri și eseiști din America Latină, s-a născut pe 28 martie, 1936, în Peru. În anul 2010 a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură pentru „cartografierea structurilor puterii și imaginile sale tranșante ale rezistenței, revoltei și înfrângerii individului”.

În anii 80 scriitorul a decis să se implice în politica peruană. În 1988 a înființat formațiunea Movimiento Liberdad. A candidat, din partea Frontului Democratic, la alegerile prezidențiale din Peru în 1990, dar a pierdut în al doilea tur de scrutin în fața lui Alberto Fujimori. În timpul campaniei electoral,e oponenții săi au citit la radio fragmente agresive din opera sa pentru a-i șoca pe electori. Experiența sa politică a povestit-o în volumul autobiografic Peștele în apă.

Cele mai cunoscute romane ale sale sunt: Orașul și câinii, Elogiul mamei vitregeConversație la Catedrală, Cine l-a ucis pe Palomino Molero?Calea spre paradis.

Dintre multele premii și distincții pe care le-a primit de-a lungul carierei, amintim: Premiului „Miguel de Cervantes”, considerat un Nobel al literaturii din spațiul hispano-american, Premiul Păcii acordat de Asociația Librarilor Germani în 1996 și Premiul Internațional de literatură Romulo Gallegos pentru romanul Casa Verde

Scriitorul a vizitat România de două ori, prima oară în 1995, iar a doua pe 17 septembrie, și a particia la lansarea câtorva dintre romanele sale. De asemenea, a vernisat o expoziție de fotografii realizate de fiica sa, Morgana. Uniunea Scriitorilor din România i-a decernat Premiul Ovidius 2005. (Mădălin Onu)

Click pentru a urmări ştirea video

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.