Breaking News

Doliu în cultura botoșăneană

Poetul şi profesorul botoşănean Dumitru Ţiganiuc s-a stins din viaţă, la vârsta de 76 de ani. Cetăţean de Onoare al Municipiului Botoşani, acesta a fost cel care a deschis calea misterelor şi încântărilor literare pentru mii de tineri care i-au fost elevi şi pentru mii de cititori ai scrierilor sale.

Dumitru Ţiganiuc s-a născut la 24 martie 1941, în localitatea Ripiceni Botoşani. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România. A condus mai multe cenacluri, printre care din 1986 şi Cenaclul „Mihai Eminescu” din Botoşani al Uniunii Scriitorilor din România. A colaborat la revistele: Luceafărul, România literară, Convorbiri literare, Cronica, Ateneu, Contemporanul, Tribuna, Amfitrion, Pagini bucovinene, Caiete Botoşănene, Hyperion, din colegiul căreia a făcut parte. Este prezent în multe antologii din ţară încă din 1969. I s-a conferit în 2000, prin Decret Prezidenţial, pentru contribuţia deosebită la promovarea operei eminesciene, Brevetul şi Medalia comemorativă „150 de ani de la naşterea lui Eminescu”. A obţinut de mai multe ori premii ale Filialei Iaşi a U.S.R. şi alte premii locale şi naţionale. Despre poezia lui au scris printre alţii: Laurenţiu Ulici, Nicolae Ciobanu, V. Mihăescu, Mihail Iordache, Lucian Valea, Dumitru Ignat, Emil Iordache, Maria Baciu, Victor Teişanu, Gellu Dorian. 

Dumitru Ţiganiuc a avut un destin tragic. Poezia i-a fost singura cale prin care şi-a exprimat durerea, din care, paradoxal, nu a făcut o bravadă sau ceva din care să atragă compătimirea celor din jur. Poezia i-a fost aleanul şi blazonul pe care şi le-a aşezat peste durerile pe care le-a trăit. Dumnezeu să-l odihnească-n pace! (Adrian Dimitriu)

Click pentru a urmări știrea video.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.